Cara permohonan IPO untuk peruntukan saham khas bumiputera melalui MITI secara online

Syukur alhamdulillah, semalam saya sudah berkongsi mengenai maklumat IPO yang akan di senaraikan pada tahun 2014.

Hari ini saya akan berkongsi cara pendaftaran untuk permohonan MITI secara online.

Sila buat pendaftaran anda http://sahamonline.miti.gov.my/

Capture

Permohonan saham tawaran melalui MITI ini akan digunapakai untuk IPO yang akan datang.

Hantarkan dokumen asal yang telah disahkan untuk rekod pihak MITI.

1. Salinan Kad Pengenalan (depan belakang)

2. Salinan Penyata Bank ( 3 bulan terkini )

3. Salinan Akaun CDS

Sila Share

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
About Azhar Mokhtar

Comments

  1. mohd faizal says:

    assalamualaikum encik azhar nak taye pasal akauan cds tu akaun yg kita buka khas untuk ipo atau yg kita trade dekat stok market?

  2. Abdul Wahab says:

    PENDAFTARAN SAHAM MITI

    Assalam Tuan Azhar,

    Saya telah mendaftar sebagai pelabur individu utk saham IPO, ekoran dari itu saya telah menghubungi MITI melalui telefon dan bertanya tentang pengiriman salinan k/p dan dokumen2 berkaitan ke pejabat MITI.
    Saya telah diberitahu bahawa salinan dokumen2 tersebut tidak perlu dihantar sekarang, tunggu kelulusan dahulu baru hantar.
    Mohon komen tuan. Terima kasih dan wassalam.
    Abd Wahab Daud – hp: 012-5506607

  3. Baru terjumpa blog ini. Insyaallah akan dibookmark. Perkongsian yang cukup baik. Terima kasih

  4. saya baru daftar pelabur individu siap hantar salinan ic.tak apa ka.
    setiap kali saham baru keluar….adakah perlu mohon kembali….

  5. Asslm tn….kalau memohom saham IPO khas untuk bumiputra……kalau lulus…modal kena ada 10% dan loan 90% ke? Minta penjelasan, terima kasih.

  6. assalam tuan. br hari ni sy jumpa blog ni. pinjaman IPO ni pinjaman yg macamana ? margin ker atau kita boleh buat personal loan?

  7. noorhisham bin mohd noor says:

    salam..boleh saya tahu macamana nak upload gambar untuk saham online? dah cuba masih tak boleh juga walaupun dah guanakan JPEG atau GIF. terima kasih atas bantuan.

  8. fathullah says:

    salam sy telah menerima email berkenaaan pendaftaran sebagai pelabur dan telah lulus..persoalan sy
    1-adakah sy kena menghantr dokument selepas sy menerima email ini?
    2-kirana pada tawaran ipo akan datang sy tiddak lagi perlu mengemukakan surt sebaliknya hanya memohon secara online sahaja atau bagaimana?

  9. TAJUDIN says:

    As salam tuan.
    Saya telah daftar melalui sahamonline lebih kurang 1 bulan yg lepas tetapi hingga kini tiada jawapan dari pihak MITI melalui email atau surat.
    Borang,salinan ic dan salinan cds pun telah saya bantar melalui pos.
    Perlukah saya mohon semula?
    Terima kasih.

  10. Mustapha says:

    PER: Pendaftaran sebagai pelabur MITI secara online

    Pendaftaran Individu – Senarai Semak

    1. Cetakan Borang Pendaftaran Individu
    2. Penyata Kewangan
    – Salinan penyata bank 3 bulan TERKINI (transaksi berserta baki) dan disahkan oleh
    pegawai bank (nama & nombor staf) berserta cop bank.

    3. Salinan Kad Pengenalan / Surat Pengesahan Status Bumiputera yang sangat jelas.

    saya sudah daftar online dgn upload mykad warna format jpeg dan sudah hantar pos senarai item 1 hingga 3, tetapi salinan statement CDS tidak diminta , sudah hantar lebih sebulan, adakah perlu hantar salinan statement CDS juga?

  11. Mohd Maliki Ali says:

    saya dah online tapi diminta upload I/C berwarna,dah pun di buat reply melalui online tapi dah beritau oleh MITI I/C kamu has been taken,saya tak berapa mahir ttg IT cuba pihak MITI beri penjelasan yg sebaik nya demi orang2 bumiputra sepertimana disaran oleh kerajaan.Tolong juga bagi no tel utk menhubungi dgn Pegawai MITI.

  12. Lepas anta brg permohn cam ne nak tahu berjaya atau tak

  13. saya x faham pasal pinjaman buleh trg cikit?

  14. Adakah layak bgi saya untuk memohon peruntukan bgi saham ipo sekiranya saya mengemukakan akaun syarikat yang berdaftar sebagai syarikat enteprise?

  15. saya hantar permohonan,beberapa minggu kemudian mesej,permohonan saham diluluskan.
    saya telah buat pembayaran saham,resit bersama borang saya hantar ke bank berkenaan dan satu salinan saya hantar miti putrajaya…saya beli saham icon offshore..apa yang perlu saya lakukan sekarang…..

  16. zailani says:

    ipo terbaru ni bila nak dilancarkan oleh miti,tq

  17. pak abu says:

    Tuan. Sy dah daftar miti online dah lulus. Camana nak tahu ada tawaran ipo dari miti. Sy selalu buka web miti tapi dinyatakan tiada tawaran saham baru. Tapi rakan2 lain dpt tawaran. Tlg camana nak tengok ada tawaran atau tiada. Tk

Tinggalkan Komen Anda

*

Email
Print